09 maart 2013

De terracotta soldaten in Leiden

Drie originele terracotta soldaten uit
het graf van keizer Qin
Ergens in de zeventiger jaren, ik herinner me het nog goed, werd bekend gemaakt dat er in China een archeologische vondst was gedaan van ongekende grootte: een heel leger van enkele duizenden terracotta soldaten was ondergronds gevonden. En die waren allemaal verschillend. Inmiddels zal iedereen die ook maar enigszins is geïnteresseerd in dergelijke zaken wel foto's hebben gezien van die rijen antieke Chinese soldaten en de China-toeristen zullen daar ongetwijfeld door de reisorganisaties langs zijn gevoerd.
Eigenlijk zou ik vandaag wilgen gaan knotten met de werkgroep Kwadijkse Vlot, maar door een gelukkig toeval ging dat niet door. Roos stelde voor dat ik mee zou gaan naar het Volkenkundig museum in Leiden alwaar een expositie was van enkele Terracotta soldaten uit China. En dat hebben we gedaan. Fascinerend; niet alleen de 3 aanwezige beelden maar vooral ook de BBC documentaire die werd getoond.
Dit leger bewaakte de tombe van de eerste Chinese keizer: Qin. Leuk om te weten is dat deze keizer de naamgever is geweest van China. Veroveringszucht maakte hem tot heerser van heel China. En hoe hij het voor elkaar heeft gekregen is mij een raadsel maar tijdens zijn leven werd die enorme tombe voor hem gemaakt maar eveneens de Chinese muur van enkele duizenden kilometers lengte die diende om de barbaren buiten het rijk te houden.
De wreedheid van deze keizer is niet te beschrijven en laat ik hier ook verder buiten. De tentoonstelling was dit weekend voor het laatst. Ik ben blij dat ik hem gezien heb.

Geen opmerkingen: