17 december 2015

IJdel gebruik

Een door de tand des tijds verrot en omgevallen
markeringspaaltje van het Zuiderzeepad op
het Hulshorsterzand
Dat was een heel dilemma hedenmorgen. Had ik me voorgenomen om vandaag naar Enschede te gaan om te TT van turner te gaan bekijken, daar bleek het prachtig wandelweer te zijn. Roos zou ook gaan en had de trein van 9.00 uur al; zij wilde de lange rit gebruiken om lekker te lezen; daar is ze ruimschoots aan toe gekomen.
Roos belde me nog en zei: "had je niet liever gaan wandelen?". Ja, dat was wel het geval, maar die TT loopt maar oto 10 januari en zo vaak is er geen Turner in NL. Dus toch maar richting Enschede. Met enig haastwerk haalde ik de stoptrein van 10.00 uur. Aangekomen in Amersfoort zag ik op het info-scherm in de trein dat de "aansluitende" Intercity naar Deventer pas 40 minuten later zou vertrekken; gedonder dus en ja er was seinstoring. Toen was mijn dilemma opgelost, het zou voor de laatste keer dit jaar het Hulshorsterzand worden. Ik was daar om 11.00 uur en plande een wandeling van twee keer 2 uur. Dus om 13.00 uur keren. Dat was precies op het heuveltje met de bankjes en de juiste tijd voor een boterham. Nu had ik gisteren weer eens rozijnen-notenbrood gebakken. Dus een snede daarvan met stevig boter van de boer erop; ik nam een hap en spontaan ontsnapte de naam des Heren, of beter gezegd de naam van zijn eniggeboren zoon aan de haag mijner tanden: "J..z..s wat lekker", het rozijnen-noten-brood is normaal al zo lekker, maar deze keer was het mondgevoel en de smaak werkelijk superieur. Ik had gisteren onvoldoende melk en heb daarom een mengsel van melk en room gebruikt, verder had ik nog wat opgestoken uit het schriftje van de opa van Roos en nog een extra citroen. Het recept zal ik hier in de Blog opnemen,

Rozijnen noten brood

300 gram volkorenmeel
zout, gist, volle koffielepel kaneel, citroenrasp van minimaal 1, liever 2 citroenen, 1 theelepel kardamom poeder, 3 koffielepels suiker, droog door elkaar roeren
200 ml melk plus 200 ml room
Mengen en het “zetsel” minimaal een uur bij 25 graden afgedekt laten staan.
Toevoegen 300 gram bloem, 2 eetlepels kwaliteitshoning,
Kneden met de keukenmachine of met de hand tien minuten lang.
Opnieuw laten rijzen ged. 1 uur bij 25 graden
“flink wat” rozijnen, hazelnoten, amandelen, 40 gram boter en kneden met de keukenmachine of met de hand totdat alles is opgenomen in het deeg, minimaal 10 minuten kneden.
In de vorm doen met bakpapier, of op de bakplaat zonder vorm en weer een uur laten rijzen bij 25 graden.
Afbakken bij 180 graden ged. 1 uur. Laatste 20 minuten de temp. lager zetten naar 160 graden, wordt de korst niet zo donker. Zodra klaar uit de vorm halen en af laten koelen.

Goed af laten koelen en pas de volgende dag proeven. Vingers natellen, zo lekker is het resultaat als je het goed gedaan hebt.

Geen opmerkingen: