10 januari 2016

Bacalao bij de vrachtwagenkeuken

Eenvoudig, maar adequaat kooktoestel naast de vrachtwagen
Op de parkeerplaats even over de grens van Belgiƫ en Frankrijk moest de FLixbus op de heenweg even stoppen. Was geen gezellig restaurant; alleen maar wat snacks bij de garagist. Wij liepen wat rond op het parkeerterrein om de benen wat te strekken na de stijfmakende rit.
Bij een vrachtwagen was een chauffeur een maaltje aan het bereiden. Hij had een heel kookapparaat en van alles aan keukengerei in de zijvakken van de vrachtwagen. Ik was nieuwsgierig en ging naar hem toe en vroeg toestemming om een foto te maken. En al snel kwamen we aan de praat. Hij was portugees; ja dan is het duidelijk; de fransen weten wat koken is, maar de portugezen spannen toch echt de kroon. Ik kon me dan ook goed voorstellen dat hij zelf zijn maaltje bereidde. Je kunt het op deze foto niet zien maar in de pan zaten stukken stokvis, koolbladeren, uien en ongetwijfeld ook tomaten en ander lekkers; het rook heerlijk.
Toen realiseerde ik me dat ik ook nog een groot stuk stokvis in de koelkast had liggen; nog van onze trip naar Bilbao. Zal ik maar eens snel Bacalao a la Portuguesa uit het boek van Wina Borm gaan maken!

Geen opmerkingen: